Vauvavakuutus
Vauvavakuutuksella saa turvaa vielä syntymättömälle lapselle. Se on normaalia lapsivakuutusta kalliimpi, koska vakuutus otetaan jo raskausaikana ja kattaa siten usein myös synnytyksessä tulleet pysyvät haitat ja osan synnynnäisistä vammoista ja sairauksista. Vauvavakuutus myönnetään äidin terveydentilan mukaan toisin kuin lapsivakuutus, jonka voi tyypillisesti ottaa vasta lapsen ollessa muutaman kuukauden ikäinen, jolloin esimerkiksi osa allergioista on jo ilmennyt ja rajataan vakuutuksen korvattavuuden ulkopuolelle. Ennen syntymää otettu vakuutus täydentää perusterveydenhuoltoa ja on usein ainoa tapa turvata pienen lapsen elämän alkutaival, kun siihen liittyy kalliita sairaalahoitoja. Vauvavakuutuksen turvin lapsi saakin parasta mahdollista hoitoa yksityisen sektorin puolella nopeasti ja joustavasti ilman jonotusta ja kallista omavastuuta.
Kenelle?
Tyypillisesti vauvavakuutusta voi hakea aikaisintaan raskausviikolla 12 ja viimeistään kolme kuukautta ennen laskettua aikaa. Yleensä vakuutuksen ehtona on ennen kymmenettä raskausviikkoa tehty ultraäänitutkimus ja selvitys äidin terveydentilasta. Kaksosraskauksissa molemmat sikiöt pitää vakuuttaa erikseen. Äidin tulee olla synnytyksen aikana alle 42-vuotias, asua vakituisesti Suomessa ja kuulua sairausvakuutuksen piiriin. Jotkin sairaudet tai raskauteen liittyvät riskitekijät voivat olla este vakuutuksen myöntämiselle. Vakuutukseen voidaan myös liittää rajoituksia ja ehtoja tiettyjen sairauksien osalta äidin terveydentilan perusteella. Normaalisti edenneen raskauden ja terveen äidin kohdalla vakuutus myönnetään kuitenkin yleensä ilman rajoituksia.
Ensimmäisen vakuutusvuoden hinta on tyypillisesti 450-550 euroa, toisen hieman matalampi ja siitä eteenpäin vielä hieman matalampi. Usein vauvavakuutus jatkuu määräaikaisen odotusajan vakuutuksen jälkeen lapsuusajan vakuutuksena, joka tulee voimaan syntymän jälkeen ja voidaan jatkaa aina siihen saakka, kun lapsi täyttää 15 vuotta. Myös vauvavakuutus kannattaa kilpailuttaa, koska eri vakuutusyhtiöillä on toisistaan poikkeavia vakuutusehtoja ja suuria eroja hinnoissa. Itselle sopivinta vaihtoehtoa valitessa kannattaa huomioida myös omavastuun suuruus ja keskittämisedut.