Vakuutusten bonukset ovat palkitsemisjärjestelmä asiakkaille

Vakuutusten bonukset ovat vakuutusyhtiöiden palkitsemisjärjestelmä, jolla huolellista vakuutuksen omistajaa palkitaan. Ennen bonusjärjestelmä oli kaikilla vakuutusyhtiöillä samanlainen, mutta nyt kilpailu on vapautettu, joten vakuutusyhtiöiden välillä voi olla eroja siinä, kuinka bonukset kertyvät ja kuinka ne hyvitetään asiakkaalle.

Bonusjärjestelmän peruskuvio

Koska vahinkoa tekemätön, ja näin ollen vakuutuskorvauksia nostamaton, asiakas on vakuutusyhtiöille edullinen ja hyvä asiakas, kannattaa vakuutusyhtiöiden maksaa hieman bonuksia siltä ajalta, kun vahinkoja ei ole sattunut.

Vaikka vakuutusyhtiöiden välillä voikin olla eroja bonuksissa, menee niiden peruskuvio kuitenkin aika samalla tavalla, eli silloin, kun vahingoton aika jatkuu pitkään, kasvaa bonus, mikä laskee vakuutusmaksua. Sattunut vahinko ja siitä johtuen nostettu vakuutuskorvaus puolestaan pienentää bonusta ja nostaa vakuutusmaksua.

Kertyvätkö bonukset kaikille vakuutuksenomistajille automaattisesti?

Koska bonukset kuuluvat kiinteänä vakuutusyhtiöiden vakuutuksiin, kerryttää vahingoton aika automaattisesti bonuksia, eikä asiakkaan tarvitse esimerkiksi hakea bonusta mitenkään erikseen.

Mitkä vakuutukset kerryttävät bonusta?

Yleisimmin puhutaan auto- ja liikennevakuutusten bonuksista, vaikka kyllä monet muutkin vakuutukset bonusta kerryttävät. Autoon liittyvissä vakuutuksissa, esimerkiksi, uuden vakuutuksen kohdalla lähdetään kuitenkin aina 0 % luokasta, jolloin auton omistaja maksaa suurinta mahdollista maksua. Ensimmäisen vahingottoman vuoden jälkeen bonus on 10 % ja kasvaa tästä jokaisen vahingottoman vuoden jälkeen 5 prosenttiyksikköä. Suurimmillaan vakuutusbonus voi olla 70 %.

Monet vakuutusyhtiöt tervehtivät uusia asiakkaita tarjoamalla auton Kasko-vakuutuksiin heti täydet 70 % bonukset, vaikka liikennevakuutuksen osalta bonuskertymä lähtisikin sieltä 0 %:sta.

Keskittäminenkin tuo bonusta

Kaikkien, tai ainakin mahdollisimman monen, vakuutuksen keskittäminen tuo asiakkaalle myös bonusta, joskin tässä yhteydessä puhutaan bonuksesta usein jollakin toisella nimellä.

Bonuksen kilpailuttaminen kannattaa

Vakuutuksia valittaessa ja kilpailutettaessa kannattaa huomiota kiinnittää myös bonuksiin, sillä niiden kertymisessä on eroja eri vakuutusyhtiöiden kesken. Hyvällä bonusjärjestelmällä saattaa säästää sievoisen summan rahaa.