Liikennevakuutus ja kasko

Autovakuutus

Liikennevakuutuslain mukaan moottoriajoneuvossa pitää olla aina olla liikennevakuutus, vaikka sillä ajettaisiin pelkästään yksityisellä tiellä, piha-alueella tai maastossa. Liikennevahinkotilanteessa syyllisen osapuolen liikennevakuutuksesta korvataan syyllisen autossa olevien matkustajien ja kuljettajan henkilövahingot sekä toiselle osapuolelle aiheutuneet henkilö- ja ajoneuvovahingot. Liikennevahinkotilanteeseen syyllisen autolle tai siinä olleelle irtaimelle aiheutuneita vahinkoja ei korvata. Liikennevakuutus on voimassa Euroopan talousalueella (ETA) ja kaikissa vihreän kortin (Green Card)  -maissa.

Vapaaehtoinen Kasko-vakuutus

Koska liikennevakuutus ei korvaa omalle autolle aiheutuneita vahinkoja, autoon voi ottaa vapaaehtoisen auto- eli kaskovakuutuksen. Kaskovakuutus on ajoneuvokohtainen ja se kattaa myös ohjehintaan sisältyvät vakiovarusteet sekä ajoneuvoon kiinteästi asennetut ja ajoneuvon käyttöön olennaisesti liittyvät tavanomaiset lisälaitteet. Vakuutukseen eivät kuulu ajoneuvon varaosat eivätkä sen varsinaiselle käytölle vieraat laitteet, varusteet ja osat kuten esimerkiksi autossa säilytetty irtain, tutkanpaljastimen kaltaiset lainvastaiset laitteet ja kilpailukäyttöön tarkoitetut varusteet kuten erikoismittarit. Kaskovakuutuksen voi hankkia yksityiskäyttöisiin moottoriajoneuvoihin, henkilö-, paketti- ja matkailuautoihin, moottoripyöriin, matkailuvaunuihin ja kevytperävaunuihin.

Kaskovakuutus on voimassa Euroopan talousalueella (ETA) ja kaikissa vihreän kortin (Green Card)  –maissa. Maat, jotka poikkeavat tästä säännöstä, on lueteltu vakuutusehdoissa. Esimerkiksi korvattavuudelle monissa Itä-Euroopan maissa on asetettu rajoituksia. Vakuutuksen kattavuus on usein suppeampi ulkomailla kuin Suomessa. Erilaisilla lisäturvilla voi laajentaa perusvakuutuksen kattavuutta myös ulkomailla matkatessa.

Autovakuutuksen laajuus

Vakuutusyhtiöt tarjoavat erilaisia autovakuutuspaketteja, joihin sisältyvää turvaa on yleensä mahdollista muokata varsin paljon vakuutuksenottajan yksilöllisten tarpeiden mukaan. Laaja autovakuutuspaketti voi olla nimeltään laaja-, lähi-, täys- tai superkasko ja pienempi esimerkiksi osa- tai kevytkasko. Erilaisia välimuotoja on myös runsaasti tarjolla.

Kaikki autovakuutuspaketit sisältävät yleensä ainakin palo-, hirvi- ja varkausvakuutuksen sekä oikeusturvavakuutuksen. Näitä voi vakuutusyhtiöstä ja omasta tarpeesta riippuen täydentää esimerkiksi kolari-, ilkivalta-, lunastusturva- ja autopalveluvakuutuksella. Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että uudelle autolle kannattaa ottaa mahdollisimman laaja vakuutusturva, kun taas vanhalle ja suhteellisen arvottomalle autolle riittää suppeampi autovakuutus.

Museo- ja harrasteajoneuvon vakuutukset

Liikennevakuutus on pakollinen myös rekisterissä olevalle museo- ja harrasteajoneuvolle. Myös kaskovakuutuksen ottaminen kannattaa ja vakuutusmaksun perustuu ajoneuvon arvoon, joka määritellään annettujen tietojen ja valokuvien perusteella. Museoajoneuvon kaskovakuutus on yleensä bonukseton vakuutus. Harrasteajoneuvon kaskovakuutus on sen sijaan yleensä bonuksellinen. Bonusmäärä on sama kuin perheen ykkösautolla tai uuden vakuutuksen kohdalla laskeminen lähtee pohjalta.

Hinta

Autovakuutusten hintoja on nykyisin helppo vertailla netissä. Vakuutusyhtiöiden sivuilla on vakuutuslaskureita, joka laskee vakuutusmaksun suuruuden auton ja omistajan tietojen perusteella. Laskureihin tarvittavat tiedot kuten auton merkki ja malli, ikä ja sylinteritilavuus löytyvät yleensä vakuutuskirjasta ja rekisteriotteesta. Mopon, mopoauton, moottorikelkan ja mönkijän kohdalla vakuutusmaksun suuruuteen vaikuttavat valitun turvatason lisäksi myös omavastuuosuus, ajoneuvon haltijan ikä ja maksuerien määrä vuodessa.

Kannattaa huomioida, että eri yhtiöiden tarjoamat vakuutukset eroavat paljonkin laajuutensa ja sisältönsä osalta, joten vertailussa pitää olla tarkkana. Useimmat yhtiöt hyödyntävät myös ns. bonusjärjestelmää, eli vahingottomista vuosista saa alennusta vakuutusmaksuihin. Tyypillisesti bonusalennus kasvaa 5-10 % vuodessa, jos vahinkoja ei satu. Koska bonusalennukset voivat parhaimmillaan olla jopa 60-70 %, eli pieniä vahinkoja välttämättä kannata ilmoittaa vakuutusyhtiöön vaan maksaa kulut omasta pussista, Myös omavastuun suuruudessa on eroja ja voi olla muutamista satasista jopa pariin tuhanteen euroon.

Voimassaolo

Autovakuutus on normaalisti voimassa vuoden kerrallaan, mutta se voidaan myös katkaista kesken kauden tai siirtää toiselle ajoneuvolle autoa vaihdettaessa. Myös vakuutuksen sisältöä ja turvatasoa on mahdollista muuttaa kesken vakuutuskauden. Vakuutusyhtiöllä on yleensä oikeus peruuttaa vakuutus,  jos vakuutusmaksut jätetään maksamatta. Lisää tietoa ajoneuvon vakuuttamisesta löytyy Liikennevakuutuskeskuksen sivuilta.