Vakuudet takaavat lainan, vakuutus turvaa omaisuutta ja terveyttä

Vakuuksien tehtävä on turvata lainan takaisinmaksu lainan myöntäjälle, eli velkojalle. Vakuutukset taas turvaavat omaisuutta tai terveyttä. Nämä kaksi asiaa eroavat suuresti toisistaan saman kaltaisesta nimestään huolimatta. Yritykset ja yksityishenkilöt suojautuvat vahinkoja, varkauksia ja esimerkiksi sairauksista aiheutuvia kustannuksia vastaan ottamalla vakuutuksia. Mutta vakuus taas turvaa lainan takaisinmaksun pankille, joka myöntää lainan tälle henkilölle tai yritykselle.  Seuraavaksi kerromme lisää vakuuksista.

Pankit pyytävät vakuuksia turvatakseen lainan takaisinmaksun

Lainapäätöksen on tarkoitus perustua lainan ottajan maksukykyyn, mutta myös vakuuksilla on merkitystä lainahakemusta käsitellessä. Lainan takaaja ei ole vain sopimuksen allekirjoittava henkilö vaan sopimukseen kuuluu myös vastuita, joten lainan takaajan kannattaa lukea sopimus huolellisesti. Pankit joutuvat myös selittämään takauksen sisällön asiakkaalle ja takaajalle.

Lainan takaajan vastuu

Taatessaan lainaa, takaaja vastaa lainan takaisin maksusta omalla henkilökohtaisella omaisuudellaan, joka tarkoittaa että jos lainan ottaja ei pysty suoriutumaan lainan lyhennyksistä, velkoja pääsee perimään velkaa takaajalta. Esimerkiksi asuntoa ostaessa, ostettavan asunnon kauppahinnasta 70% hyväksytään yleensä lainan vakuudeksi.

Panttaus lainan takuuna

Panttaus tarkoittaa sitä että lainan hakija tarjoaa omaisuuttaan lainan vakuudeksi. Vakuudeksi hyväksytään yleensä esimerkiksi talletuksia ja pörssissä listattuja osakkeita. Jos lainan ottanut henkilö ei pysty maksamaan lainaa takaisin, velkoja voi ottaa vakuudeksi annetun omaisuuden haltuunsa ja myydä sen käyttääkseen myynnistä saadut varat lainan maksuun. Tällöin lainan antanut taho voi määrittää tämän omaisuuden arvon itse, eikä pyydettävä hinta yleensä ole sama kuin vakuudeksi annetun omaisuuden käypä hinta.

Lainan hakijan ei missään nimessä kannata pyytää toista takaajaksi, jollei oma taloudellinen tilanne näytä siltä että veloista voi selvitä. Samoin takaajan pitää varmistua lainan hakijan taloudellisesta maksukyvystä. Takaaja voi taata vain osan lainasta tai tietyn määräajan keston, mutta nämä ehdot pitää kirjoittaa takaussopimukseen erikseen. Takaajan löydyttyä kannattaa kilpailuttaa lainat huolellisesti.

Lainaa ilman takaajia

Jos takaajien ottaminen vaikuttaa liian työläältä lainaa hakiessa, kannattaa tutustua myös vakuudettomiin lainoihin netissä. Vakuudeton laina tarkoittaa sitä että laina myönnetään vaikka hakija ei annakaan takaajia. Jotta voi saada lainaa, kannattaa vertailla eri yhtiöiden lainatarjouksia netissä. Niitä yhtiöitä, jotka antavat lainaa ilman vakuuksia netissä on olemassa paljon. Lainan kuluissa voi säästää paljon rahaa, jos etsii itselleen sopivimman lainan vertailemalla niitä keskenään. Kannattaa myös varmistaa että saa joustavat ehdot, kuten maksuvapaita kuukausia tai eräpäivän siirtoja, jos tuntuu siltä että silloin tällöin tarvitsee taukoa lainan lyhentämisestä.