Eläinvakuutus

Erilaisten lemmikkieläinten pitäminen on Suomessa yhä suositumpi harrastus ja monelle myöskin työ. Suomen Kennelliiton mukaan esimerkiksi koiria on maassamme noin 550 000, ja näistä koirista noin viidenneksellä on oma vakuutus. Vakuutusyhtiöt ovatkin huomanneet eläinvakuutusten kysynnän kasvun, ja siksi niitä onkin jo saatavilla ihan kohtuullisesti.

Millaisen eläimen voi vakuuttaa?

Suurin osa vakuutettavista eläimistä on hevosia, koiria ja kissoja. Myös muille eläimille on vakuutuksia saatavissa, mutta niiden vakuuttamisesta kannattaa kysellä suoraan vakuutusyhtiöistä. Monesti kuulee sanottavan, että vain rotueläimen voisi ja kannattaisi vakuuttaa, mutta toki myös aivan maatiaisrotuisellekin voi vakuutusturvaa suoda.

Pääsääntöisesti vakuutuksen määrään vaikuttaa eläimen hankintahinta, jolloin sen maatiaisrotuisen ja halvemmalla hankitun eläimen vakuutusarvo on alhaisempi rotueläimeen verrattuna. Vakuutusyhtiöt kun ovat halukkaita vakuuttamaan vain eläimen todellisen arvon. Tunnearvolla ei tässä kohtaa ole niinkään väliä.

Millaisia vakuutuksia eläimille on tarjolla?

Eläinten tyypillisimmät vakuutukset ovat tapaturmavakuutus ja hoitokuluvakuutus. tapaturmavakuutus sisältää tapaturman hoitamiseen liittyvät kulut sekä korvauksen siinä tapauksessa, että eläin kuolee tapaturmaisesti. Hoitokuluvakuutus puolestaan kattaa myös sairastumisesta aiheutuvia eläinlääkärin kuluja sekä kertakorvauksen, jos eläin kuolee johonkin sairauteen.

Vakuutuksia on tarjolla hyvin paljon erilaisia, ja siksi niiden vertaileminen on haasteellista. Joissakin vakuutusyhtiöissä esimerkiksi lemmikkieläimen vakuutus on sidottu kotivakuutukseen eikä erillistä eläinvakuutusta myydä lainkaan. Tästä syystä vakuutuksia kannattaa vertailla ja kilpailuttaa ennen vakuutuksen ostopäätöksen tekemistä.

Turvatasoissa on eroja

Eläinvakuutuksiin on kytketty tyypillisesti turvatasoja, jolloin eläimen omistaja voi päättää vakuutussisällön laajuudesta. Suppea turvataso on yleensä pelkkä tapaturmavakuutus, perustaso kattaa jo sairauksiin liittyviä eläinlääkärikulujakin muutamalla sadalla eurolla ja laajassa turvatasossa onkin sitten yhdistetty tapaturma- ja hoitokuluvakuutus, johon sisältyvät myös korvaukset eläimen kuolemasta.

Eri vakuutusyhtiöt kutsuvat näitä turvatasojaan hieman eri nimillä, joten siksikin perehtyneisyys asiaan kannattaa.